Wadokarate
Tartalom
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Magunkról
 
Karate
 
Linkgyűjtemények
 
Képtárak
 
Pontos idő
 
Naptár
2021. Szeptember
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
Vendégek
Indulás: 2004-12-30
 
Zene
 
Bemutatkozás

 

Wado-ryu Karate Csongrád (és Szolnok) megyében

Írta: Erdei Csaba

 

1989. nyarán - frissen végzett rendőrtisztként - kerültem Budapestről  Szegedre.  Barátaim kérésére felvettem a kapcsolatot volt edzőmmel Kövesdi Józseffel (ma a Magyar Wado-kai Karate Szövetség  5. danos rangidős mestere), majd szeptemberben elkezdődtek az edzések a szegedi Móra Ferenc Általános Iskolában. A csoport kb. 9 hónapig működött, de - instruktori felügyelet, vizsgalehetőség hiányában - 1990 nyarán szünetelt az edzés. Az akkor még egységes Magyar Wado Szövetség nem volt olyan helyzetben, hogy instruktorral segítse a vidéki klubok indulását.

 

Ezzel szinte egy időben, Wado edzések kezdődtek Németh László - akkor 2 kyu-s Doshinkan karatés - vezetésével, a 600-as Szakmunkásképzőben. Ez a csoport is rövidesen abbahagyta a Wado edzést - tudtommal hasonló okok miatt - és visszatértek a Doshinkanhoz, majd később csatlakoztak a JKF Goju-kai hazai szervezetéhez is (Laci azóta 3 dan goju-ryu, ill. 5 dan doshinkan fokozatot ért el.)

 

A Belügyminisztérium I. Országos Karate Bajnokságán - a "klubkrízis" alatt - 1990-ben ismertem meg Rostás Tibort (ma a Magyarországi Wado-ryu Karate Szövetség 6. danos vezető mestere), aki abban az évben volt másodéves a Rendőrtiszti Főiskolán. Mialatt súlycsoportjában lazán megnyerte a versenyt, instruktori segítséget ígért nekem... ha klubot nyitok.

 

Tehát 1990. szeptember 01-től újraindultak a szegedi edzések a Móra Ferenc Általános Iskolában, majd a Csongor Téri Általános Iskola és Gimnáziumban, később a Szegedi Rendőrkapitányság tornatermében, már Rostás sensei instrukciói alapján. Itt tette meg első lépéseit Csongrád megye Wado-ryu-s klubvezetőinek többsége. Ez a klub jelenleg a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola tornatermében tart edzéseket, illetve "leszármazottaival" Botond dojo néven működnek Szegeden és Hódmezővásárhelyen.

 

Két hónappal később - még 1990-ben - Wado-ryu klub alakult Szentesen Tóth Tegze, majd Bálint János vezetésével (sajnos, azóta mindketten abbahagyták). Újabb váltás után a szentesiek Sipka Gábor, ill. Ambrus István és Mészáros Beáta vezetésével edzettek tovább. Volt egy "kihelyezett tagozat" 1993-tól Nagymágocson Bálint Anita, és egy másik szentesi klub Szabó Antal vezetésével, de 2004 végére ezek a csoportok megszűntek. Szentesen 2005. őszétől Hamza Zsolt és Chomiak Waldemar indított egy teljesen új csoportot a Virtus SE keretein belül. Tudomásom szerint ez a csapat is megszűnt.

 

1992. február 09-én (pár sikertelen egyeztetés után) megtörtént az első megyei vizsga Szentesen, ahol eredményesen vizsgázott 10 fő, közöttük a mai klubvezetők egy része. Ettől az évtől csapataink is lelkes látogatói lettek a Rostás Tibor mester által szervezett "tápiógyörgyei táboroknak", majd a Shibamori Kando és Sakai Kazuo nagymesterek által vezetett tréningeknek.

 

Két évvel később, 1994. januárjában sikeresen vizsgázott az első néhány tanítvány Hamza Zsolt Tai-jitsu csapatából, majd a nyári vizsga után, 1994 szeptemberétől már Wado-ryu klubként, Virtus SE néven folytatták tevékenységüket. Több próbálkozásuk volt Szentesen, és a megye más településein, ill. a Szolnok megyei Cserkeszőlőn, és Csépán, de ezek a csoportok hosszabb-rövidebb idő után megszűntek.

 

Szintén 1994. őszétől, Bánfi András vezetésével új Wado klub alakult Hódmezővásárhelyen. Ezt a csapatot - András miskolci tanulmányai miatt - 1995. szeptemberétől 1997. júniusáig én tartottam fenn. Iskoláit befejezve ismét Bánfi mester vette át az irányítást, majd Budapestre költözését követően Bagi László lett a csapat vezetője. A csoport 2005-ben csatlakozott a Botond Szabadidő- és Sportegyesülethez, jelenleg a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolában edzenek.

 

Egy korábbi sikertelen próbálkozást követően, 1996. októberétől Stempel Zoltán vezetésével és Dusik András segítségével megalakult a harmadik szegedi Wado-ryu klub. Több helyszín után végül Újszegeden, a „Csikós” Általános Iskolában találtak bázist, azóta folyamatosan ott edzenek Heiwase néven.

 

1998. szeptemberétől Tigris Róbert vezetésével elkezdte működését a második Wado csapat Hódmezővásárhelyen. A kezdeti nehézségeket követően ők is bázist találtak, így 2004. szeptemberétől már a helyi laktanyában, a Bercsényi Miklós SE Karate szakágaként edzettek. Az edzéseket 2005. szeptemberétől már Mészáros Beáta tartotta, de Ő komoly sérülés miatt kiesett az edzésből és oktatásból, így 2006. júniusától a csapat megszűnt, tagjai Bánfi Andris klubjában ill. Szegeden (Botond), vagy Szentesen (Virtus) folytatták az edzést.

 

Ezt követően 2002 szeptemberétől a Mihálytelki Hairando Tai-jitsu Klub is csatlakozott a megye Wado-ryu-s közösségéhez, melynek azóta is aktív tagjai. Vezetőjük Felföldi Sándor Tai-jitsu-ban is rendelkezik dan fokozattal, így ők párhuzamosan edzettek és vizsgáztak mindkét stílusban, ma már inkább Wado-ban...

 

2005. szeptemberétől a Botond Szabadidő- és Sportegyesület felügyelete alatt klubunk nyílt Balástyán, Ungi Bence vezetésével. Bence aktív és eredményes versenyzőként is tevékenykediett, saját versenyeinken kívül gyakran ért el eredményt kick-box versenyeken is. 2007 szeptemberétől - Bence iskolai elfoglaltsága miatt - Kraszai Zoltán segítségével próbáltam fenntartani a kubot, de az erőfeszítéseink ellenére megszűnt.

 

Szintén 2005. őszétől - volt válogatott atléta (hétpróba és gerelyhajítás) feleségem, Erdeiné Domonkos Anikó segítségével - külön csoportot indítottunk Szegeden fogyatékkal élők részére, a Sólyom utcai Általános Iskola tornatermében. Itt a sérülésveszély miatt, csak a karate és a Zen Bu Kan Kempo formai részét oktatjuk, némi atlétikai alapozással, egyszerű küzdőgyakorlatokkal, szabad küzdelem nélkül. A csoporthoz segítséget és példát a Pécsi Kempo Klubtól (innen a kempo forma), elsősorban Csorbics Gergőtől kaptunk, akinek évtizedes tapasztalata van hasonló adottságú tanítványokkal. Tagjaink között voltak süketnémák, autisták, Down-szindrómások és egyéb testi és/vagy szellemi fogyatékkal küzdők, tanulásban akadályozottak. A csoport létszáma elérte a 20 főt, az egészséges segítőkkel együtt a 25 főt, de mivel ingyenes volt az oktatás, a fenntartás 2011 őszétől már nem volt lehetséges. Jelenleg 3-4 fő jár integrálva a normál edzésre, nagy örömünkre gond nélkül helyt is állnak...

 

Legutóbb, 2006. áprilisától Újszentivánon indultak karate edzések Zeus dojo néven, a Botond SE szárnyai alatt. A csoport vezetője Tóth Ágnes és segítője, Szőke Barnabás edzéseiket az Újszentiváni Általános Iskola tornatermében tartották.  Egy évvel később ez a csapat önálló klubbá alakult Zeus SE-ként, majd újszentiváni tevékenységüket megszüntetve Szegeden nyitottak klubot, de 2009-re ez a csoport is megszűnt.

Jelenlegi helyzet: Szegeden 4 klub működik: Erdei Csaba 4. dan (Botond), Felföldi Sándor 3. dan (Hairando), Hamza Zsolt 4. dan (Virtus), Stempel Zoltán 3. dan (Heiwase) néven, ill. vezetésével.  A Botond dojo hódmezővásárhelyi csoportját Bagi László 2. danos oktató vezeti. Valamennyi klub és egyesület a Rostás Tibor sensei által vezetett Magyarországi Wado-ryu Karate Szövetséghez tartozik, melyen keresztül tagjai az MKSZ-nek, továbbá a Shibamori sensei által alapított IWKU nemzetközi stílus, és a WUKF nemzetközi sportszervezetnek.

 

 

 
Utolsó hír
Programok, események, eredmények
 
Májusban egy edzés marad el, a Pünkösd hétfői (25-i). Júniusban a Wesleyben folyamatosan lesz edzés, a Bálint Sándorban viszont csak az első két héten (2-án, és 9-én.)
 
2015. május 9-én a Kartalon megrendezett Galga - SZAC Kupa nemzetközi versenyen a Botond SE 5 versenyzője 5 érmet szerzett. Bronzérem: Takács Réka (U-16 utánpótlás kata). Ezüstérem: Takács Regő (U-14 utánpótlás kumite), Virág Szabolcs (felnőtt utánpótlás kata), Zsikai Bianka (U-14 kata, és kumite). Ötödik versenyzőnk, Csontos Ákos sajnos egy pontos vereséget szenvedett küzdelemben, és kiesett. Minden résztvevőnek köszönöm, hogy ott voltak, és gratulálok a helytálláshoz.  
 
Edzések a szünetben is lesznek, csak két alkalom marad el: A Wesleyben a Húsvét hétfői (ápr. 6.), a Bálint Sándorban pedig a következő keddi (ápr. 7). Minden más edzés a szokott időben!
 
2015. március 7-én a Kartalon megrendezett Kodomo Utánpótlás OB-n 11 fős csapatunk 16 versenyszámban indulva 11 érmet hozott. Aranyérmes: Takács Regő (U-12 kumite), Zsikai Bianka (U-13 kata), Bódis Viktór (U-21 kumite), Sárközi Szilvia (U-35 kumite) és Kun Vivien (barna öves kumite). Ezüstérmes: Zikai Bianka (U-13 kumite) és Simon Attila (36 feletti kumite). Bronzérmes: Péter Flórián (U-10 kata, és kumite), Takács Réka (U-16 kata) és Kiss Andrea (36 feletti kata). Negyedik helyezést ért el: Bódis Alex (U-13 kata), Sárközi Szilvia (U-35 kata) és Karsai Magdolna (barna öves kata). Minden résztvevőnek gratulálunk!
 
2015. február 28-án Aradon, a Banzai Kupa nemzetközi versenyen Kun Vivien csapat küzdelemben ezüstérmes lett. Gratulálunk!
 
2014. november 22-én, Kókán rendezték meg Szövetségünk Országos Bajnokságát, ahol Bagi László férfi katában első, küzdelemben harmadik, Zsikai Bianka U-14 éves katában első, Kiss Andrea utánpótlás női katában második helyezést ért el. Gratulálunk!
 
2014. augusztus 11-15. Klubtábor.
 
2014. május 17-én Kartalon, a Galga - Szac Kupán 230 versenyző vett részt. 400 egyéni, és 65 csapat nevezés, négy karate stílus, 6 országból 23 klub. A Botond SE 10 "harcosa" 1 arany, 4 ezüst, 6 bronzérmet, továbbá 3 negyedik helyezést ért el, amivel az éremlistán a 17-ik, a pontlistán a 9-ik helyen végzett. Egyéni eredmények:
 
I. hely: Takács Regő (kumite). II. hely: Hűse Máté, Miklós Fanni, Simon Attila, az U-10-es fiúcsapat (kumite). III. hely: Bessenyei Lili, Takács Géza, Péter Flórián, Zsikai Bianka, az U-12-es "v" fiúcsapat (kumite), Simon Attila (kata).
 
2014. március 8-án, Szövetségünk utánpótlás Országos Bajnokságán öt fős csapatunkból Zsikai Bainka két egyéni első, Komjáti Péter egy első és egy második, Somodi Detre pedig egy második helyezést ért el, majd csapat küzdelemben is ezüst érmet szereztek. Gratulálunk!
 
2014. február 21-én klubunkban övvizsgát tartotunk, melyen 16 fő szerzett magasabb kyu fokozatot.
 
2013. július 1-6. Szentes, Nacugasshuku. Az edzéseket Shibamori Kando 9 dan, és Rostás Tibor 6 danos mesterek vezették. A tábor végén klubjainkból sikeres shodan vizsgát tett Janda Katalin (Újszeged), nidant ért el Bagi László (Hódmezővásárhely), és Gábor Zoltán (Szeged). Volt klubtársaink közül (a Honbu színeiben) sikeres sandant ért el Rapcsányi Andrea és Tigris Róbert, és eredményes yondan vizsgát tett Bánfi András. Mindenkinek gratulálunk!
 
2013. június 7-9-én Bukarestben, a WUKF felnőtt- és Veterán VB-n, válogatottunk legifjabb tagjaként, KUN VIVIEN egyéni, és csapat bunyóban is bronzérmes lett. GRATULÁLUNK!

2012. december 8-án, a Szegedi Advent Kupán
 
2012. november 17-én Kókán, az MWKSZ OB-n
 
2012. október 11-14-én négy versenyzőnk részt vett a WUKF Gyermek, és Ifjúsági VB-n Novi Sadon. Katában Kun Vivien 4., Demcsák Gabriella 5., helyezést ért el, Kun Bertold és Miklós Fanni a mezőny közepén végzett. Küzdelemben Demcsák Gabriella jó mérkőzésen kikapott, Kun Bertold és Miklós Fanni egy-egy győztes mérkőzés után kiesett (Fanni az 5-8 helyen zárt), Kun Vivien pedig két győztes meccs után vesztett, és nem jutott a legjobb négy közé, az 5-8. helyen végzett. Demcsák Gabi és Kun Vivi a csapat, majd rotációs bunyóban is vereséget szenvedtek (utóbbit fura döntéssel), de csapatkatában elsők lettek. Gratulálunk!
 
2012. 09. 22-23-án, A Kolozsváron rendezett Európa Kupán Kun Bertold katába 30 fő feletti mezőnyben 4. helyezért ért el, majd 3 győztes mérkőzés után a legjobb négy közé már nem tudott bejutni küzdelemben, így az 5-8. helyen végzett. Kun Vivien egyéni katában, és csapatküzdelemben 2., rotációs csapatban 3. lett. Egyéni bunyóban 2 győztes mérkőzés után szoros küzdelemben maradt alul, így szintén az 5-8 helyen végzett. Gratulálunk!
 
2012. 07. 2-7. Szentes, Nacugasshuku. Az edzéseket shihan Shibamori Kando 9. dan és sensei Rostás Tibor 6. dan tartottak. A tábor végén 18 fő tett sikeres danvizsgát. Klubjainkból Dr. Gubuznai Tibor 1., Stempel Zoltán 3., Erdei Csaba 4. dant ért el. Mint volt edzője, örömmel néztem Bp-re származott "lányom", Czinkóczki Zsuzsanna 2. danra tett sikeres vizsgáját is.
 
2012. 05. 12-én, Kartalon rendezték meg a GALGA - SZAC Kupát, ahol 12 klubból csapatunk a 3-ik helyen végzett. Eredmény: Komjáti Péter és Kun Bertold első, Péter Flórián, Csontos Ákos és Kurai András második, Hegedűs Fanni, Buella Dóra, Demcsák Gabriella, Muhari Nikolett és Virág Szabolcs harmadik helyet ért el katában. Bunyóban Miklós Fanni, Antal Gábor, Demcsák Gabriella és Demcsák Zoltán első, Péter Flórián, Komjáti Péter és Bódis Péter második, Kun Bertold, Csontos Ákos, Hegedűs Fanni, Kurai András, Karda Rebeka, Fülöp Dávid és Muhari Nikolett harmadik helyezést ért el. Minden résztvevőnek gratulálunk.  http://www.delmagyar.hu/sport/huszonnegy_botond-erem/2283000/ 
 
2011. 10. 05-09. WUKF Gyerek - Ifjúsági EB. Győr. Küzdelemben Kun Bertold (2002) III., Miklós Fanni (1999) V. helyezést, Kun Vivien (1996) és Demcsák Gabriella (1995) egyéni formagyakorlatban, és csapat küzdelemben is III. helyezést ért el.

2011. 05. 27-29. WUKF Felnőtt VB. Lignano-Italy. Szövetségünk csapata 2 első, 3-3 második és harmadik, ill. 2 negyedik helyezést hozott. Büszkén írom, hogy ebből két III. helyet klubunk tagjai: Erdeiné Domonkos Anikó és Bánfi András szállították. Gratulálunk!

 
Tartalom